Zdeněk Pohlreich už má plné zuby řečí o finanční krizi: Zbytečně se to dramatizuje, Češi mají miliony!

Zdražování cen prakticky všeho je v Česku letos téma číslo jedna. Lidé se snaží šetřit, kde se dá, a tak lze předpokládat, že letošní svatomartinské husy budou nahrazeny levnější kachnou nebo drůbeží. Známý kuchař Zdeněk Pohlreich (65) však tvrdí, že Češi zas tak chudí nejsou! Jednou ročně si zajít na husu? To přece není problém.

Kvůli vysokým cenám masa ale i energiím, jež se promítnou v nákladech každého podniku, chtěli někteří provozovatelé restaurací svatomartinské menu „obohatit“ o kachnu. Kilogram husy už v obchodech stojí víc než 200 korun, a restaurace se pochopitelně obávají, že jim maso zůstane akorát tak v lednici, protože se neprodá.

Někteří provozovatelé restaurací tak kvůli vysokým cenám hus dokonce uvažují, že by je letos nahradili levnějšími kachnami. Mají strach, že by kvůli vysoké ceně jídlo neprodali. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich s takovým řešením ale příliš nesouhlasí.

„Každý ať se rozhodne, jak umí. Nemůžu nikomu říkat, jak má vést svůj podnik. Každý si musí spočítat, kolik toho nakoupí a prodá,“ prohlásil známý kuchař Zdeněk Pohlreich pro web Život v Česku. Fakt, že by lidé nechtěli nebo nemohli zaplatit za klasické svatomartinské menu, si nepřipouští a má svůj názor.

,,Podívejte, co se dělo nedávno. Když můžou lidi utratit miliony za Halloween, tak je nesmysl, aby si nemohli jednou ročně zajít na husu, na jídlo, které je vyjde na víc než stovku nebo dvě,“ 

dodal Pohlreich s tím, že Češi nejsou tak chudí, jak ze sebe dělají.

Celé situace už má navíc plné zuby. ,,Poslední tři roky se tady všichni bavíme o úplných nesmyslech, nejdřív covid, teď kolik co stojí. Už mě řeči o finanční krizi vůbec nebaví. Nedramatizujme to,“ má jasno kuchař, kterému připadá nepochopitelné, že by někdo odmítal zaplatit husu v restauraci. Jak prozradil letos Blesku, Pohlreich hlady netrpí, ba naopak.

Doufejme, že nebude opravdu zklamaný.

Zdroj: Život v Česku, Blesk