Archivní víno je vhodným dárkem k významnému jubileu

Ve vinařském světě je velice důležité zaměřit se hned na několik důležitých faktorů, včetně ročníku. Velké oblíbenosti se těší láhve označené jako archivní, neboť jsou i vhodným dárkem k různým výročím a významným událostem. Co se však skrývá pod archivním vínem? Je vyzrálé? Staré? Specifické svou chutí? Ukazuje se, že to, co dělá víno archivním, je mnohem jednodušší. 

Předtím, než koupíte nějaká vína k 60. narozeninám, se zorientujte ve světě vinařských pojmů. Ročník označuje rok sklizně hroznů. Uvedený je přímo na etiketě, přičemž číslo vám řekne, kdy hrozny uvnitř byly sklizeny. 

Velice důležitým pravidlem je, aby bylo archivní víno tvořeno z 75 až 95 procent hroznů ze stejné sklizně. Jedině tak může být potom legálně označeno za archivní. Ano, je to tak jednoduché. V čem se však dostávají someliéři do úzkých, je otázka, jak přesně definovat dobré archivní víno. 

Proč je ročník vína důležitý?

Existuje hned několik zásadních důvodů, proč byste měli znát ročníky. Víte o tom, že ročníky souvisí i s oblastí, ve které bylo víno vyrobeno? Jakmile si přečtete následující řádky, už budete vědět, jaká vybrat vína k 40. narozeninám, abyste neprohloupili. 

Signalizuje kvalitu láhve: Pokud víte, v jakém roce byly hrozny sklizeny, dokážete rozpoznat i kvalitu ještě předtím, než víno ochutnáte. Chuť, textura, vůně a buket jsou totiž vlastnosti, jež jsou výrazně ovlivněny povětrnostními a klimatickými podmínkami během konkrétního vegetačního období. 

Poskytuje náznaky chuti a vůně: Archivní vína mají obecně specifické znaky a vlastnosti. Pití archivních vín vám potom umožňuje spojit konkrétní povětrnostní podmínky s výslednou chutí a vůní. 

Naznačuje směs odrůd vinné révy uvnitř: Aby mohl být obsah láhve označen za archivní, musí být z 75 až 95 procent ze stejné úrody hroznů. Znamená to tedy, že minimálně tři čtvrtiny láhve pocházejí z hroznů vypěstovaných ve stejnou dobu, ovšem nemusí se jednat o stejnou odrůdu. Směsi archivních vín mohou obsahovat klidně několik různých odrůd hroznů smíchaných dohromady, důležité však je, aby byly vypěstovány a sklizeny ve stejném roce.