12 let od úmrtí Amy Winehouse. „Byla to jen otázka času,“ řekla matka

Divoký životní styl a závislosti. Talentovaná Amy Winehouse zemřela přesně před 12 lety, píše magazín Daily Star. Její ztráta rodinu nesmírně ranila, ale jak řekla zpěvaččina vlastní maminka, byla to jen otázka času.

Amy Jade Winehouse se narodila 14. září 1983 v Londýně do židovské rodiny lékárníka a taxikářky. Její rodiče se brzy rozvedli. Hudbu poslouchala od dětství a ráda zpívala. V deseti letech založila se svou nejlepší kamarádkou ze školy amatérské rapové duo Sweet ‚n‘ Sour podle tehdejšího vzoru Salt-n-Pepa. Budoucí zpěvačka byla od dětství rebelka a problémové dítě. Ve škole záměrně narušovala vyučování a provokovala učitele.

Jak dospívala, stále více ji to táhlo k hudbě. Hudebně ji ovlivnily hvězdy jako Carole King, Prince a Madonna. Profesionálně se zpěvu začala věnovat v 16 letech, kdy podepsala první smlouvu s hudebním vydavatelstvím. Už tehdy se jako mladá zpěvačka a skladatelka podepsala pod všechny texty svého debutového alba Frank, které vyšlo v roce 2003. O tři roky později vydala své druhé album Back To Black, z něhož pochází píseň Rehab. Pozitivní ohlasy na album přišly závratně rychle.

Kritici přirovnávali její hlas k černošské americké soulové zpěvačce Macy Gray, ale na rozdíl od ní byla spojována i se skandály a střety se zákonem. V roce 2007 se provdala za svého přítele Blakea Fieldera-Civila. Závratná sláva, drogy a problémový manžel způsobovaly rychlý pád zpěvaččiny kariéry. Manželství páru vydrželo jen krátce. Po svatbě ji provázely četné bouřlivé hádky až do rozvodu o dva roky později.

Na předávání cen Grammy v roce 2008 získala Amy Winehouse 5 cen Grammy jako hudební nováček. Bohužel se nemohla zúčastnit slavnostního předávání cen. Americké úřady jí nevydaly vízum kvůli problémům s pašováním marihuany.

Následky užívání drog na sebe nenechaly dlouho čekat. Vyčerpaná a zničená Amy Winehouse byla poslána na kliniku, která se zabývá léčbou drogových závislostí, kam ji poslala její rodina a její hudební tým. V sobotu 23. července 2011 našel zpěvačku v jejím londýnském domě mrtvou její osobní strážce. Příčinou její smrti bylo požití velkého množství alkoholu. Když zpěvaččino tělo odváželi do márnice, její matka Janis prozradila, že ji sice náhlá smrt dcery překvapila, ale „byla to jen otázka času“.

Ještě v roce 2007 poskytla Amy rozhovor britskému listu The Guardian. Na otázku: „Co se stalo? Z čeho máte v životě největší strach? „Umřít stará nebo nepotkat Tonyho Bennetta.“ Zpěvačka se se svým idolem během své kariéry skutečně setkala. V březnu 2011 nazpívala duet s Tonym Bennettem v londýnských studiích Abbey Road. Bylo to jen několik měsíců před její smrtí. Duet byl její poslední nahrávkou.

Zdroj: Daily Star, The Guardian