Zdeněk Pohlreich (65) v těžké situaci: Nemůže sehnat zaměstnance
Špičkový a přísný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se v současné době potýká s nelehkou situací. Jako majitel tří pražských restaurací a tudíž i zaměstnavatel zjišťuje, že nabrat vůbec nějaké zaměstnance je v dnešní době velký oříšek. Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru v pořadu Alex a host.
Zdeněk byl hostem rádia Český rozhlas a tématem bylo samozřejmě zdražování potravin a růst cen energií. Obávaný šéfkuchař přiznává, že tato situace se dotýká všech. Jídla v restauracích závisí na druhu potravin, ze kterých se jídlo připravuje, a Zdeněk dodává, že vařit kvalitně z levných potravin se, podle něj, nedá.
To, že z lidé z restaurací postupně mizí, a radši si doma sami uvaří, není žádným překvapením. Co ale trochu překvapivé je, že Pohlreich má problémy sehnat zaměstatnce. „Lidem je podle mě jedno, jestli jdou ke mně, nebo ne. Myslím, že na to se dnes neslyší. Takže klasicky vypisuju inzerát. Když máte štěstí, domluvíte si 10 pohovorů a přijde třeba 1 člověk a další se omluví nebo třeba taky vůbec. Ta situace je opravdu příšerná. Trávíme tím neúměrně moc času. Místo toho, abychom dělali, co nás tam baví, tak nabíráme lidi. Pracovat není cool, to je dávno pryč,“ vyjádřil se Zdeněk, kterému k náboru nepomáhá ani jeho známé jméno.
Vrásky na čele mu navíc přidělala nedávná náhlá smrt jeho kolegy, kuchaře Ludwiga Westermaira. Ten se účastnil v televizní show Ano, šéfe a později si otevřel v Hodoníně restauraci Westy. Kvůli energetické krizi ji však na konci září musel zavřít. O dva týdny později vyšlo oznámení o jeho smrti, píše web Expres. Skoro to vypadá na smrt žalem kvůli konci jeho podniku.
To Zdeněk prý chápe. „Ti lidé jsou živi tou prací a zasvětí jí celý život,“ okomentoval autor několika kuchařek odchod přítele. Dodal, že tak to na tomhle světě bohužel chodí. Dobří lidé odchází, ti méně dobří zůstávají.
Zdroje: Český rozhlas, Expres